Elektrische vergrendeling

Een elektrisch slot is een verzamelnaam voor allerlei mogelijkheden om een deur elektronisch controleerbaar te maken. U kan de deur bijvoorbeeld met een toegangscontrole druppel, pasje of badge openen. Ook kan er een codeslot of codepaneel worden aangesloten zodat u met een pincode de deur kunt openen. De trend op vandaag is het openen van een deur met onze mobiele telefoon aan de hand van een app.

 

 

Elektrische deuropeners

Een elektrische deuropener wordt in het kozijn geplaatst tegenover het insteekslot. Door een elektrische impuls kan de deuropener worden vrijgegeven zodat de deur kan worden open geduwd. Een elektrische deuropener zorgt enkel voor sluiting en opening op de dagvergrendeling van een slot en is geen beveiligingssysteem.

Elektrische sloten

Een elektrisch slot kan op verschillende manieren werken. Zo kan er onderscheidt gemaakt worden tussen mechanisch-, zelf vergrendelende, vol-automatische deursloten en kruk- gestuurde meerpuntsluitingen.

Zelf vergrendelende meerpuntsloten.  Een zelf vergrendelend slot of meerpuntsluiting heeft een ingebouwd veersysteem. Als de deur dicht gaat dan sluit het slot automatisch op meerdere vergrendelpunten. Het openen van het slot gebeurd elektronisch. Ook als er geen elektrische spanning aanwezig is zal het slot sluiten op meerdere sluitpunten. 

Volledig automatisch elektronisch motorslot. Bij een volautomatisch driepuntssluiting is zowel het naar buiten komen van de vergrendelpunten/schoten als het intrekken van de schoten elektronisch aangestuurd.

Krukgestuurde elektrische meerpuntsluiting. Hierbij wordt het slot vrijgegeven zodra een gebruiker de deur met een beweging van de deurkruk kan openmaken.

Slimme deursloten. Een 'smartlock' maakt het mogelijk om vrij eenvoudig een elektronisch slot volledig automatisch te laten openen. Dit dankzij het elektromotortje in het slimme slot. Aan de hand van een app kan je het slot bedienen.

Elektronisch cilinders. Een elektronische cilinder lijkt op een knopcilinder. Aan de buitenzijde is een lezerknop geplaatst met een ingebouwde kaartlezer. Zodra je een toegangscontrole, drup, tag, pas of mobiele telefoon voor de lezer houdt gaat er een lampje op de lezerknop branden en kan je handmatig het slot bedienen, dit voor enkele seconden. Met dit systeem kan je relatief eenvoudig een slot elektronisch bedienbaar maken.

Elektronisch deurbeslag. Hier zit de elektronica inclusief de toegangscontrole paslezer in het deurbeslag, Sta je aan de buitenkant van de deur dan kan je de deurkruk naa beneden doen ;aar de deur gaat niet open. Pas zodra je een tag of mobiele telefoon met toegangsrechten voor de paslezer houdt koppelt de buitenkruk van het deurbeslag zodat je de deur kan open maken.

Digitaal systeem. Is een systeem met elektronische cilinders en digitale sleutels die voorzien zijn van een chip. Het verschil met de vorige systemen is dat de toegangsrechten in de chip zijn geprogammeerd. Bij het insteken van de sleutel wordt energie opgewekt, deze energie wordt door het systeem in de cilinder omgezet in een vrijgave van het slot. Dit systeem maakt batterijen overbodig.

Mechanische sloten maken vaak onderdeel uit van een complete deurvergrendeling. Een elektrische deuropener werkt bijvoorbeel niet zoner een mechanisch insteekslot. Bij meerpuntsluitingen zijn er ook automatisch vergrendelende mechanische sloten. Door deze sloten te combineren met een elektrisch deurbeslag krijg je een elektronisch bediende deur met een meerpuntslot.

Deurmagneten

Een kleefmagneet of een deurmagneet is een elektromagneet. Als er spanning op de magneet wordt gezet ontstaat er een magnetische houdtkracht die wordt gebruikt om een metalen plaat op de deur aan te trekken zodat de deur wordt dicht gehouden.